Kącik kulinarny ?
Wafle czekoladowe ?
1 opakowanie wafli
250g margaryny
2 kopiate łyżki kakao
½ szklanki cukru (100g)
8 łyżek wody
6 łyżek mleka w proszku
Sposób przygotowania:
1. Margarynę, kakao, cukier i wodę przełożyć do garnka i mieszając od czasu do czasu zagotować.
2. Ostudzić. (Można garnek włożyć do zimnej wody, wtedy masa szybko się ostudzi).
3. Do wystudzonej masy dodać stopniowo mleko w proszku, szybko mieszając najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki.
4. Smarować wafle masą i układać jeden na drugim.
5. Gotowe obciążyć deską, która przykryje całą powierzchnię wafli. Na desce postawić coś ciężkiego np. garnek z wodą.
6. Odstawić w chłodne miejsce na parę godzin. Kolejno pokroić na dowolnej wielkości kawałki.
Smacznego!